(honden) coaching

voor kinderen Coachen met honden 

Tijdens het coachen maak ik regelmatig gebruik van mijn honden Denzell en Jolie. Uiteraard in overleg. Hoe werkt dat dan, coachen met de hond erbij? We gaan kijken, via het gedrag van Denzell en/ of Jolie, naar het gedrag van het kind. Herkent het kind het gedrag? Hoe werkt dit in de hondenwereld? Daarna maken we een vertaalslag naar de mensenwereld. Het contact met de hond is voor veel kinderen laagdrempelig en naast leerzaam vooral ook heel leuk! Als je met een hond werkt moet je leiding nemen, ben je verantwoordelijk voor het dier maar ook laat de hond altijd gedrag zien. Aan de coachee om dit gedrag te interpreteren. Als coach begeleid ik dit proces. Deze sessies kunnen veel onbewuste processen in beweging zetten waardoor mogelijk na een maand de coachee ineens dingen anders aanpakt. Het kan ook zijn dat we na een sessie in de praktijkruimte even gaan ontspannen door buiten een spel met de honden te spelen. Er is veel mogelijk. 

Hoe ziet zo'n sessie er dan uit?
Allereerst natuurlijk de kennismaking, eerst met mij maar vooral ook contact maken met de hond met behulp van een spelletje. Uit dit contact kunnen we al veel halen en biedt spelenderwijs 'werkmateriaal' voor mij als coach. 

Via diverse werkvormen kan ik met de hond en het kind werken aan een leerdoel. Dit kan heel uiteenlopend zijn. Denk aan emoties (her)kennen, onzeker zijn, grensoverschrijdend zijn, ongeduldigheid, nee leren zeggen, oefenen met stevig staan met betrekking tot zelfvertrouwen. Er zijn legio mogelijkheden! Ook gebruik ik de roedel als metafoor voor het gedrag van kinderen binnen het gezin of bijvoorbeeld op school. Let op; coaching met de hond kan vanaf ongeveer 8 jaar. (Het traject voor angst met honden kan in overleg al met een jonger kind plaatsvinden)

Het kan voor ouders ook interessant zijn om eens een sessie met mij en de hond te doen. De hond kan inzicht geven in onbewuste processen. Zo'n sessie kan je "in beweging" zetten op het moment dat je vastloopt bijvoorbeeld in de opvoeding. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Dit gesprek is vrijblijvend en kosteloos. 

Meld jouw kind inclusief korte beschrijving van de hulpvraag aan via info@kidz-id.nl of vul hier onder het contactformulier in, ik neem dan contact op voor een intake-gesprek. Dit eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos. 

De honden:

Denzell: een zeer rustige reu van 8 jaar. Denzell heeft een zacht karakter, laat zich makkelijk overal aaien en blijft altijd laag bij de grond. Hij  blaft incidenteel (als een andere hond te dichtbij komt...) luistert goed naar de commando's blijf, zit en af. Denzell zal heel duidelijk kinderen spiegelen die niet stevig in hun schoenen staan. Zodra we dit oefenen en het kind dit laat zien, zal Denzell direct luisteren. Denzell is de basishond voor de training voor angst voor honden.
Daarnaast is Denzell een troostmaatje, voorleeshond en met zijn 6 tenen heeft hij ook nog iets wat bijna geen andere hond heeft... 


 

Jolie: een leuke dame van 1,5 jaar. Ze is dol op spelen en gek doen maar ze vindt sommige volwassen mensen nog wat spannend. Kinderen wil ze graag eerst even leren kennen maar daarna wil ze allerlei gekke spelletjes met je doen. Jolie spiegelt fantastisch: jij druk? Jolie ook druk! Jij rustig dan wordt Jolie dat ook... Jolie is nog aan het leren in de hondencursussen maar met haar kun je de meest leuke spelletjes bedenken; van de pootjes op een krukje zetten tot een hindernisbaan lopen, als ze een beloning krijgt zal ze heel enthousiast meedoen.