Primaire reflexen
Tijdens mijn opleiding tot leer- en gedragsspecialist en mijn (Level 1, 2, 3, schoolreadiness en Face the Fear) RMTI heb ik geleerd om de diverse primaire reflexen te screenen. Wat zijn dat dan die primaire reflexen?
Als een baby wordt geboren dan zijn er allerlei reflexen actief, de primaire, ook wel overlevingsreflexen genoemd. Wat bekende zijn bijvoorbeeld de zuigreflex of de moro reflex. Deze reflexen hebben voor een baby een belangrijke functie maar na een aantal weken of maanden moeten deze reflexen automatisch worden geïntegreerd. Dit gebeurt met name door de diverse bewegingen die een baby maakt zoals omrollen, tijgeren, kruipen. Dus hoe meer de baby lekker vrij kan bewegen, hoe beter deze reflexen kunnen integreren. Echter ook al krijgt de baby voldoende mogelijkheid om te bewegen; door allerlei omstandigheden kan deze ontwikkeling verstoord raken. Denk dan bijvoorbeeld aan stress tijdens de zwangerschap, een hele snelle of juist hele langzame bevalling, een keizersnede, een beknelde nekwervel maar ook door 'trauma' op latere leeftijd kunnen bepaalde reflexen weer ongecontroleerd aanwezig zijn. De primaire reflexen worden aangestuurd vanuit de hersenstam en zijn dus automatisch en niet te controleren door het lijf. Deze actieve reflexen zorgen dan voor problemen. Gelukkig kunnen de problemen door reflexintegratie aangepakt worden.
Een traject reflexintegratie vraagt wel wat van jou als ouder, er moet regelmatig geoefend worden. Oefenen gebeurt door middel van voornamelijk (wieg)beweegoefeningen maar ook hand/voetmassages kunnen een onderdeel zijn van het traject. Gemiddeld doe je de oefeningen zo'n 2 tot 3 keer per week met je kind en dit duurt ongeveer een kwartier. Na 6 weken is al een verandering te merken!
Water drinken is daarbij erg belangrijk! Daarom krijg je van
Kidz-ID een leuke waterfles!
Klik op de tegel voor meer informatie over de reflex;