Coaching

voor kinderen en ouders

Denzell 1-5-2013 - 28-12-2022
Helaas hebben wij onverwachts afscheid moeten nemen van Denzell. We zullen hem herinneren als een ontzettende lieve, trouwe en zachtaardige hond. Hij heeft in zijn leven veel kinderen mogen helpen met hun angst voor honden. Daarnaast hielp hij kinderen hun zelfvertrouwen hervinden en was het een troosthond bij groot en klein verdriet. We zullen hem allemaal missen!

Helaas door het wegvallen van Denzell kan ik geen hondencoach trajecten meer aanbieden. Het is gebleken dat de coaching met Jolie als co-coach teveel van haar welzijn vraagt dus zij is alleen eventueel passief aanwezig tijdens coaching. 

Coachen met honden 

Tijdens het coachen maak ik wel eens gebruik van mijn honden Denzell en Jolie. Uiteraard in overleg. Hoe werkt dat dan, coachen met de hond erbij? We gaan kijken, via het gedrag van Denzell en/ of Jolie, naar het gedrag van het kind. Herkent het kind het gedrag? Hoe werkt dit in de hondenwereld? Daarna maken we een vertaalslag naar de mensenwereld. Het contact met de hond is voor veel kinderen laagdrempelig en naast leerzaam vooral ook heel leuk! Als je met een hond werkt moet je leiding nemen, ben je verantwoordelijk voor het dier maar ook laat de hond altijd gedrag zien. Aan het kind om dit gedrag te interpreteren. Als coach begeleid ik dit proces. Deze sessies kunnen veel onbewuste processen in beweging zetten waardoor mogelijk na een maand het kind ineens dingen anders aanpakt. Het kan ook zijn dat we na een sessie coaching in de praktijkruimte even gaan ontspannen door buiten een spel met de honden te spelen. Er is veel mogelijk. 

Hoe ziet zo'n sessie er dan uit?
Allereerst natuurlijk de kennismaking, eerst met mij maar vooral ook contact maken met de hond met behulp van een spelletje. Uit dit contact kunnen we al veel halen en biedt spelenderwijs 'werkmateriaal' voor mij als coach. 

Via diverse werkvormen kan ik met de hond en het kind werken aan een leerdoel. Dit kan heel uiteenlopend zijn. Denk aan emoties (her)kennen, onzeker zijn, grensoverschrijdend zijn, ongeduldigheid, nee leren zeggen, oefenen met stevig staan met betrekking tot zelfvertrouwen. Er zijn legio mogelijkheden! Ook gebruik ik de roedel als metafoor voor het gedrag van kinderen binnen het gezin of bijvoorbeeld op school. Let op; coaching met de hond kan vanaf ongeveer 8 jaar. 

Het kan voor ouders ook interessant zijn om eens een sessie met mij en de hond te doen. De hond kan inzicht geven in onbewuste processen. Zo'n sessie kan je "in beweging zetten" op het moment dat je vastloopt bijvoorbeeld in de opvoeding. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Dit gesprek is vrijblijvend en kosteloos. 

De honden:

Denzell: een zeer rustige reu van 9 jaar. Denzell heeft een zacht karakter, laat zich makkelijk overal aaien en blijft altijd laag bij de grond. Hij  blaft incidenteel (als een andere hond te dichtbij komt...) luistert goed naar de commando's blijf, zit en af. Denzell zal heel duidelijk kinderen spiegelen die niet stevig in hun schoenen staan. Zodra we dit oefenen en het kind dit laat zien, zal Denzell direct luisteren. Denzell is de basishond voor de training voor angst voor honden.
Daarnaast is Denzell een troostmaatje, voorleeshond en met zijn 6 tenen heeft hij ook nog iets wat bijna geen andere hond heeft... 


 

Jolie: een leuke dame van 2 jaar. Ze is dol op spelen en gek doen maar ze vindt sommige volwassen mensen nog wat spannend. Kinderen wil ze graag eerst even leren kennen maar daarna wil ze allerlei gekke spelletjes met je doen. Jolie spiegelt fantastisch: jij druk? Jolie ook druk! Jij rustig dan wordt Jolie dat ook... Jolie is nog aan het leren in de hondencursussen maar met haar kun je de meest leuke spelletjes bedenken; van de pootjes op een krukje zetten tot een hindernisbaan lopen, als ze een beloning krijgt zal ze heel enthousiast meedoen. 


Meer info of uw kind aanmelden? Neem contact op via onderstaand contactformulier of mail naar info@kidz-id.nl

LET OP: op werkdagen beantwoord ik de mail altijd binnen 1 dag, niks ontvangen? Mijn mail kan nog wel eens in de spam terecht komen.