Primaire reflexen
Tijdens mijn opleiding tot leer- en gedragsspecialist én mijn Level 1 en 2 RMTI heb ik geleerd om de diverse primaire reflexen te screenen. Wat zijn dat dan die primaire reflexen?
Als een baby wordt geboren dan zijn er allerlei reflexen actief, de primaire, ook wel overlevingsreflexen genoemd. Wat bekende zijn bijvoorbeeld de zuigreflex of de moro reflex. Deze reflexen hebben voor een baby een belangrijke functie maar na een aantal weken of maanden worden deze reflexen automatisch geïntegreerd met name door de diverse bewegingen die een baby maakt. Dus hoe meer de baby lekker vrij kan bewegen, hoe beter deze reflexen kunnen integreren. Echter door allerlei omstandigheden kan deze ontwikkeling verstoord raken. Denk dan bijvoorbeeld aan een hele snelle of juist hele langzame bevalling, een keizersnede, een beknelde nekwervel maar ook door 'trauma' op latere leeftijd kunnen bepaalde reflexen weer ongecontroleerd aanwezig zijn. De primaire reflexen worden aangestuurd vanuit de hersenstam en zijn dus oncontroleerbaar. Deze actieve reflexen zorgen dan voor problemen. Gelukkig kunnen de problemen door reflexintegratie aangepakt worden. Hier stel ik een oefenprogramma voor op waarmee je minimaal 6 weken meerdere keren per week gaat oefenen. Na 2 maanden is de reflex dan weer volledig geïntegreerd en zullen diverse problemen aangepakt zijn.
Een paar voorbeelden van actieve reflexen:
Spinale galant reflex: zeer wiebelige kinderen omdat door de rug van de stoel de reflex geactiveerd wordt, deze kinderen kúnnen simpelweg niet stilzitten. Bedplassen of heel vaak moeten plassen past ook bij deze actieve reflex.
Babkin reflex: bij deze reflex is de hand-mondreflex nog actief wat er voor zorgt dat bij het schrijven/knippen etc het kind de mond meebeweegt. De mond is zo nooit ontspannen wat weer kan zorgen voor overprikkeling. Nagelbijters en kledingkauwers hebben deze reflex ook vaak nog actief!
Asymmetrische Tonische Nek Reflex (ATNR): De oog-handcoordinatie is niet op orde bij deze reflex, ook bij kinderen met dyslexie zien we deze regelmatig voorbij komen
Symmetrische Tonische Nek Reflex (STNR): Wanneer deze reflex actief blijft dan is aan tafel blijven zitten erg lastig. De armen willen strekken, dan moeten de benen buigen of de benen willen strekken en dan moeten de armen buigen. Dit zijn vaak kinderen die het kruipen hebben overgeslagen.
Mororeflex: de alom bekende schrikreflex, de kinderen hebben ook vaak last van de zon omdat hun pupillen vaak vergroot blijven staan omdat de reflex actief is.
Hoe ziet het traject eruit?
Stap 1:
Screening reflexen (+ lateralisatie) (45 minuten)
Inclusief een uitgebreid verslag in PDF 65,00 euro
Stap 2:
Begeleiding bij het integreren, de mogelijke opties:
- Elke week (intensieve) begeleiding van 30 minuten. Zo valt een oefenmoment voor thuis uit. (opzet via plan van aanpak) 25 euro per sessie
- Elke 2/3 weken begeleiding incl nieuwe oefening, 45 minuten(opzet via plan van aanpak) 52,50 euro per sessie
Stap 3:
Screening na 8-10 weken oefenen, zijn de reflexen dan geïntegreerd, dan moet er nog minimaal 3 maanden doorgeoefend worden maar kunnen de sessies minder frequent, bijvoorbeeld 1x in de 4 weken met mogelijk andere oefeningen. Uiteraard kun je ook iedere 2/3 weken blijven komen voor begeleiding. Dit alles gaat in overleg. 52,50 per sessie
Een traject reflexintegratie vraagt wel wat van jou als ouder, er moet regelmatig geoefend worden. Water drinken is daarbij erg belangrijk! Daarom krijg je van
Kidz-ID een leuke waterfles!